Senior Professional | Werken bij Welten
 • Home /
 • Nieuws /
 • De onmisbare bijdrage van een Quality Checker binnen Compliance & Risk management

De onmisbare bijdrage van een Quality Checker binnen Compliance & Risk management

Een Quality Checker is een onmisbare rol binnen het Compliance & Risk vakgebied. In dit artikel vertellen we je meer over het belang van deze rol, de belangrijkste verantwoordelijkheden én de vaardigheden die een Quality Checker moet bezitten.

Verantwoordelijkheden van een Quality Checker

De belangrijkste verantwoordelijkheden van een Quality Checker zijn:

 • Het uitvoeren van audits en controles: Hierbij wordt nagegaan of de processen en procedures van de organisatie voldoen aan de gestelde normen. Is er sprake is van afwijkingen of tekortkomingen?Door middel van deze audits kan de Quality Checker verbeterpunten identificeren en aanbevelingen doen voor het optimaliseren van de processen en procedures. Dit draagt bij aan het vergroten van de effectiviteit en efficiëntie van de organisatie.
 • Het monitoren van de naleving van wet- en regelgeving: De Quality Checker moet op de hoogte zijn van de geldende wet- en regelgeving en deze toepassen op de processen en procedures van de organisatie. Dit omvat onder andere het controleren of de organisatie zich houdt aan anti-corruptie wetgeving, dataprivacy wetgeving en financiële reguleringen. Door het monitoren van de naleving van wet- en regelgeving draagt de Quality Checker bij aan het voorkomen van boetes en reputatieschade voor de organisatie.
 • Het identificeren van risico’s: Risico’s kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten van de organisatie, zoals financiën, reputatie en operationele processen. De Quality Checker moet in staat zijn om potentiële risico’s te identificeren en te evalueren op basis van de impact en de aannemelijkheid. Vervolgens moet de Quality Checker passende maatregelen aanbevelen om de risico’s te verlichten.

Samenwerking tussen de CDD/KYC-, AML-Analisten en een Quality Checker

Een Quality Checker werkt nauw samen met CDD/KYC- en AML-Analisten. De taak van de Analisten is het uitvoeren van analyses en het identificeren van risico’s, terwijl een Quality Checker ervoor zorgt dat de analyses voldoen aan de gestelde eisen. De samenwerking tussen de Analisten en de Quality Checker is van groot belang voor het waarborgen van de kwaliteit van de processen binnen de organisatie. Een effectieve communicatie tussen de partijen is hierbij cruciaal.

Welke vaardigheden moet een Quality Checker bezitten?

Om succesvol te zijn binnen de rol van Quality Checker, zijn er een aantal vaardigheden vereist:

 • Kennis hebben van wet- en regelgeving: deze rol vereist een grondige kennis van het vakgebied en de vaardigheid om deze kennis toe te passen op specifieke situaties.
 • Analytische vaardigheden: de Quality Checker dient te beschikken over uitstekende analytische vaardigheden om de processen en procedures van de organisatie te kunnen evalueren en verbeterpunten kunnen te identificeren.
 • Communicatieve vaardigheden: dit omvat het vermogen om te communiceren met verschillende belanghebbenden, zoals managers, medewerkers en externe auditors. Het is belangrijk dat de Quality Checker in staat is om complexe informatie op een begrijpelijke manier over te brengen.
 • Integriteit: de Quality Checker is verantwoordelijk voor het waarborgen van de integriteit van de organisatie. Dit betekent dat de Quality Checker integer en betrouwbaar moet zijn en dat hij of zij zich moet houden aan de geldende wet- en regelgeving. De kwaliteit van het werk van de Quality Checker afhankelijk is van zijn of haar integriteit.
 • Oog voor detail: een klein detail kan soms een groot risico met zich meebrengen binnen het Compliance & Risk management. Daarom is het belangrijk dat de Quality Checker in staat is om nauwkeurig te werken en om afwijkingen en fouten te identificeren.

Toenemend belang van de functie

Het belang van de functie van Quality Checker is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Dit komt onder andere door de toenemende complexiteit van wet- en regelgeving en de steeds groter wordende risico’s voor organisaties. Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van het belang van compliance en risicobeheersing en investeren daarom steeds meer in het waarborgen van de kwaliteit van hun processen en procedures.

Aan de slag als Quality Checker?

Heb jij interesse in de rol van Quality Checker of een van de andere rollen binnen het Compliance & Risk vakgebied? Check de vacatures hieronder ⬇️

Ontdek onze mogelijkheden in
Compliance & Risk