Vastgoedmarkt

De vastgoedmarkt; een vak apart?

De vorige keer spraken we over de toekomstbestendige consument en de maatschappelijke verantwoordelijkheid die de financiële sector draagt om consumenten weerbaar te maken tegen de continu veranderende markt. Maar ook de zakelijke sector staat voor een uitdaging door de dynamiek van de financiële sector. Daarom geven we je een kijkje in de commerciële vastgoedmarkt.

Particulier en zakelijk zitten in zelfde schuitje

Als particulier wordt het steeds lastiger om een geschikte woning te vinden. Het aanbod slinkt, de prijzen worden hoger en de financiële ruimte wordt deels ingeperkt door wet- en regelgeving. Vastgoedinvesteerders lopen de laatste jaren tegen dezelfde uitdaging aan. Het beleggingsvolume in de vastgoedmarkt is al langere tijd van hoog niveau, waardoor het vinden van een kwalitatief pand op een goede locatie niet meer zo vanzelfsprekend is. In combinatie met de lage rendementen en de grote vraag naar nieuwbouw, worden investeerders gedwongen om hun horizon te verbreden.
In tegenstelling tot vastgoedinvesteerders, willen grootbanken juist deels afscheid nemen van hun vastgoedportefeuille. Door consolidaties en afbouw van portefeuilles hopen grootbanken het overschot van vastgoed terug te kunnen brengen tot een gezond niveau.

Ruimte voor creatieve oplossingen…

Waar de één spreekt van een uitdaging, ziet de ander vooral nieuwe kansen. Inmiddels hebben diverse organisaties zich ontpopt tot expert op het gebied van commercieel vastgoed. Deze organisaties spelen in op de balans tussen vraag en aanbod en richten zich specifiek op particuliere en zakelijke beleggers die vastgoed willen aanwenden voor commerciële doeleinden. Andere vastgoedinvesteerders proberen de verzadiging van de vastgoedmarkt voor te zijn door uit te wijken naar locaties buiten Amsterdam. Tenslotte wordt er steeds vaker gekeken naar leegstaande kantoorgebouwen en andere panden die getransformeerd kunnen worden tot een geschikt vastgoedobject.

…als het maar duurzaam is

Welke aanpak de vastgoedinvesteerder ook kiest, over één ding zijn we het eens. De vastgoedmarkt moet duurzamer worden. Zoals we gewend zijn uit de particuliere markt, helpen geldverstrekkers en overheidsinstanties hier een handje bij. Zo wordt vastgoed met een slecht duurzaamheidslabel steeds vaker uitgesloten van financiering en worden investeerders aan de hand van subsidies gemotiveerd te kiezen voor duurzame opties. Het is dan ook geen verrassing dat de grootste vastgoedbeurs doordrenkt is van sessies over duurzaamheid.

Het vergeten kind

Een duurzamere vastgoedmarkt met ruimte voor alternatieven, dat klinkt perfect. Maar we zijn er nog lang niet. Dat de financiële sector continu in verandering is, wordt ook gevoeld door vastgoedinvesteerders. In de media is er volop aandacht voor de weerbaarheid van consumenten, maar ook investeerders moeten dealen met de grilligheid van de economie. Daarom stellen geldverstrekkers eisen aan de maximale financiering van commercieel vastgoed. De vraag is echter of dit investeerders voldoende bescherming biedt in de toekomst. De Brexit en de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten liggen op de loer, met mogelijk alle gevolgen van dien. Hebben wij wel voldoende aandacht voor de financiële weerbaarheid van vastgoedinvesteerders? Of gaan we er van uit dat de zakelijke markt het wel redt?

Samen staan we sterk

Of het nou gaat om een consument die op zoek is naar het ultieme woongeluk of een vastgoedinvesteerder met ambitie, financiële weerbaarheid blijft van groot belang. Als financiële sector willen we al onze klanten, particulier of zakelijk, zo goed mogelijk behoeden voor financiële risico’s op korte en lange termijn. Als het gaat om zorgeloos leven, maken wij mensen geen onderscheid tussen een enthousiaste woningzoekende of een commerciële vastgoedbelegger. We gunnen iedereen financiële oplossingen die rekening houden met de toekomst. En juist daarom is het belangrijk dat we een brug gaan slaan. Dat we bij een menselijk thema zoals financiële weerbaarheid niet meer het onderscheid maken tussen de particuliere en zakelijke sector, maar dat we gezamenlijk in gesprek gaan. Zodat de investeerder, de consument en de financiële organisatie zich herkennen in elkaar. Pas dan komen we tot ons doel; een financieel weerbare samenleving.