Wat doet een data analist
  • Home /
  • Nieuws /
  • Wat doet een Data Analist precies?

Wat doet een data analist precies?

Sinds 2020 is Welten ook actief binnen het vakgebied Business IT. Naast de enthousiaste trainees die dit jaar startten, hebben we ook meer ervaren professionals in ons team. Eén van deze ervaren professionals is Richard Londeman. In onderstaand ervaringsverhaal legt hij uit wat de rol van Data Analist inhoudt en hoe hij Business en IT dichter bij elkaar brengt.

Ervaringsverhaal Richard Londeman – Data Analist

Wie ben je?

Mijn naam is Richard Londeman. Ik ben 40 jaar en woonachtig in het oosten van het land. Ik ben werkzaam als Data Analist vanuit de nieuwe business line Business IT van Welten. Ik draai al sinds 2005 mee in de financiële sector in een verscheidenheid aan rollen van Financieel adviseur, Controleur en nu dus als Data Analist.

In 2018 besloot ik om de switch te maken naar de datahoek binnen de IT met een focus in de richting van Data Analist, BI Specialist en Business Analist. Na die beslissing begon ik in 2019 met de Master Business Proces Management & IT en dan de variant Data Science Management. Op dit moment ben ik in de afrondende fase van de opleiding en ben ik bezig met het schrijven van mijn scriptie over Data Security Management.

Hoe vind je het om bij Welten te werken?

De samenwerking met Welten heb ik vanaf het eerste moment als zeer prettig ervaren. De business line Business IT is relatief nieuw binnen Welten. Dat zorgt ervoor dat de lijnen erg kort zijn en dat de contacten makkelijk zijn gelegd en soepel verlopen.

Het contact met de Business Manager is tweezijdig en voelt voor mij goed aan. Er wordt vanuit Welten actief meegedacht over mijn vervolgstappen en welke vervolgopdrachten passen bij mijn wensen.

Waarom heb je voor Welten gekozen?

Welten benaderde mij in juni 2020 via LinkedIn voor de functie van Data Analist bij ASN. Deze opdracht sluit perfect aan bij mijn keuze om meer in de datahoek te gaan werken en om mezelf daarin verder te ontwikkelen. De contacten hebben vanaf het eerste moment goed aangevoeld en liepen erg soepel.

Wat spreekt je het meeste aan in het werken in de financiële sector?

Er gaat veel data om binnen de financiële sector. Hierin is naar mijn idee ook nog veel winst te behalen. De gehele sector is in beweging en is de afgelopen jaren ook erg veranderd. Het dynamische stuk hieraan is iets wat mij ook geïnteresseerd houdt in de sector op zich.

Je achterhaalt de wensen van je stakeholders en vertaalt deze naar praktijkoplossingen.

Wat heb je aan je business ervaring in je huidige rol als Data Analist?

Mijn huidige rol van Data Analist is een brede rol. ASN is een relatief klein onderdeel van de Volksbank en hierdoor zijn mijn werkzaamheden zeer divers en uitgebreid. Maandelijks verzorg ik samen met mijn collega Data Analisten de financiële rapportages en zijn wij verantwoordelijk voor de datakwaliteit en stewardship van de beschikbare data binnen ASN Duurzame Financieringen.

Hoe breng jij Business en IT dichter bij elkaar binnen jouw rol als Data Analist?

Momenteel zitten we in een transitie. Alle beschikbare data die binnen ASN Duurzame Financieringen wordt geregistreerd, moet worden gemigreerd naar een nieuw Data Warehouse. Dit nieuwe Data Warehouse moet vervolgens gekoppeld worden aan het Data Warehouse van De Volksbank. Om deze migratie goed te laten verlopen en om te zorgen dat de data correct blijft, vindt er veel overleg plaats met de bouwers van de database.

Om deze transitie tot een goed resultaat te brengen, is het van belang dat je als Data Analist over business sensitiviteit beschikt. Je bent namelijk de brug tussen de Business en de IT en daarbij is het van belang dat je goed kunt achterhalen wat nu de wensen van je stakeholders zijn en hoe je kunt zorgen dat dit goed geïmplementeerd wordt in de database. Hierbij is de ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan in de financiële sector onmisbaar. Je hebt hierdoor inzicht in meerdere aspecten van de onderneming, waardoor je in staat bent om zaken makkelijker te vertalen en hierdoor een goed resultaat af te leveren.

Wat zou je mensen willen meegeven die twijfelen om bij Welten/in de financiële sector te gaan werken?

Ga vooral het gesprek eens aan. Als detacheerder heeft Welten verschillende mogelijkheden om te kijken naar een passende opdracht die aansluit bij jouw wensen en situatie. De financiële sector lijkt niet sexy, maar het is vooral een dynamische en erg brede sector waarin heel veel verschillende aspecten samenkomen en waarin dus ook veel verschillende banen en uitdagingen samenkomen.

Bekijk hier onze
Data-Analist vacature