Senior Professional | Werken bij Welten
 • Home /
 • Nieuws /
 • De cruciale rol van een medior CDD/KYC-analist in de financiële sector

De cruciale rol van een medior CDD/KYC-analist in de financiële sector

De functie van CDD/KYC-analist wordt steeds belangrijker in de financiële sector. Met de toenemende regelgeving en het toenemende belang van antiwitwaspraktijken, groeit de behoefte naar CDD/KYC-analisten om ervoor te zorgen dat klanten zich aan de regelgeving voldoen. In deze blog gaan we het hebben over de medior functie van CDD/KYC-analist.

Wat is een CDD/KYC-analist?

CDD, KYC staat voor Customer Due Diligence en Know Your Customer. Dit houdt in dat de CDD/KYC-analist verantwoordelijk is voor het screenen en analyseren van de klanten van een bank. Dit omvat het verifiëren van de identiteit van de klant, het controleren van hun financiële activiteiten en het beoordelen van hun risico’s.

Een medior CDD/KYC-analist heeft meestal al enige ervaring in de financiële sector en is in staat om zelfstandig taken uit te voeren. Hij of zij werkt nauw samen met het management om te zorgen dat het beleid van de organisatie wordt nageleefd. Daarnaast is de medior CDD/KYC-analist in staat om de junior analisten te begeleiden en ondersteunen bij hun werkzaamheden.

Wat zijn de verantwoordelijkheden van een medior CDD/KYC-analist?

Een medior CDD/KYC-analist heeft verschillende verantwoordelijkheden, waaronder:

 • Verificatie van de identiteit van de klant: Dit omvat het verzamelen en controleren van de identificatiedocumenten van de klant, zoals paspoorten en identiteitskaarten.
 • Controle van de financiële activiteiten van de klant: De CDD/KYC-analist moet de financiële transacties van de klant controleren en verifiëren om ervoor te zorgen dat deze overeenkomen met het profiel van de klant.
 • Evaluatie van de risico’s: De CDD/KYC-analist moet de risico’s van de klant beoordelen en vaststellen of deze aanvaardbaar zijn voor de organisatie.
 • Rapportage: De CDD/KYC-analist moet rapporten opstellen en aan het management rapporteren over de bevindingen van hun onderzoek.
 • Begeleiding van junior analisten: Een medior CDD/KYC-analist moet in staat zijn om junior analisten te begeleiden en te ondersteunen bij hun werkzaamheden.
 • Up-to-date blijven met regelgeving: De CDD/KYC-analist moet op de hoogte blijven van de meest recente regelgeving en deze implementeren in de organisatie.

Wat zijn de vaardigheden die nodig zijn voor een medior CDD/KYC-analist?

Er zijn verschillende vaardigheden die nodig zijn voor een medior CDD/KYC-analist, waaronder:

Als CDD/KYC-analist is het belangrijk om analytisch en detailgericht te zijn om complexe informatie te begrijpen en nauwkeurig te werken. Ook moet je kennis hebben van regelgeving omtrent antiwitwaspraktijken en communicatief vaardig zijn om effectief te kunnen communiceren met collega’s en klanten. Daarnaast is het belangrijk om technische vaardigheden te hebben en bekend te zijn met software en systemen die worden gebruikt voor het uitvoeren van taken. Een CDD/KYC-analist werkt vaak in teamverband, dus teamspelers zijn ook zeer gewenst. Als CDD/KYC-analist ben je essentieel voor het bestrijden van witwassen en fraude in de financiële sector.

Wat zijn de loopbaanmogelijkheden voor een medior CDD/KYC-analist?

Een medior CDD/KYC-analist kan doorgroeien naar een senior CDD/KYC-analist of naar een functie als teamleider. Hierbij zal de medior analist meer verantwoordelijkheden krijgen en worden betrokken bij het opstellen van beleid en procedures binnen de organisatie. Daarnaast kan een CDD/KYC-analist ook doorgroeien naar andere functies binnen de financiële sector, zoals riskmanager, opleider, Quality Checker of KYC/CDD Consultant.

Wat zijn de voordelen van werken als CDD/KYC-analist?

Werken als CDD/KYC-analist biedt verschillende voordelen, waaronder:

 • Het werken in een belangrijke functie binnen de financiële sector en bijdragen aan het voorkomen van witwassen en fraude.
 • Kansen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, waaronder trainingen en opleidingen.
 • Goede carrièremogelijkheden binnen de organisatie en de sector.
 • Een aantrekkelijk salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Conclusie

De medior functie van CDD/KYC-analist is een belangrijke functie binnen de financiële sector. De CDD/KYC-analist is verantwoordelijk voor het screenen en analyseren van klanten om ervoor te zorgen dat financiële instellingen voldoen aan regelgeving en hun klanten op een verantwoorde manier bedienen. De medior CDD/KYC-analist heeft al enige ervaring in de sector en kan zelfstandig taken uitvoeren, evenals junior analisten begeleiden en ondersteunen. Werken als CDD/KYC-analist biedt goede carrièremogelijkheden en voordelen, waaronder een aantrekkelijk salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.

Als jij interesse hebt in de rol van medior CDD KYC-analist en graag wilt bijdragen aan het bestrijden van witwassen en fraude binnen de financiële sector, bekijk dan onze vacatures hieronder. Wij bieden uitstekende loopbaanmogelijkheden en voordelen voor degenen die deze cruciale rol willen vervullen ⬇️

Ontdek onze mogelijkheden in
Compliance & Risk