Junior Professional | Werken bij Welten
  • Home /
  • Nieuws /
  • De kracht van een data-analist in het bankwezen

De kracht van een data-analist in het bankwezen

De rol van een data-analist in het bankwezen

Data-analyse speelt een cruciale rol in het bankwezen, waar het helpt om belangrijke zakelijke beslissingen te nemen en risico’s te beperken. Als data analist in het bankwezen is het jouw taak om deze analyses uit te voeren en bruikbare inzichten te bieden aan de organisatie.

De belangrijkste taken van een data analist in de financiële sector

De belangrijkste taken van een data analist in het bankwezen zijn onder meer:

  • Data verzamelen en verwerken – Data analisten in het bankwezen werken met grote hoeveelheden gegevens om trends en patronen te identificeren. Door deze gegevens te analyseren, kunnen ze waardevolle inzichten en voorspellingen bieden die de organisatie kunnen helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen over alles, van investeringen tot risicobeheer.
  • Analyse en rapportage – Een belangrijke verantwoordelijkheid van data analisten in het bankwezen is het beoordelen van kredietrisico’s. Door middel van gegevensanalyse kunnen ze de kredietwaardigheid van een potentiële klant bepalen en bepalen of ze een lening zullen verstrekken of niet. Dit kan de organisatie helpen om risico’s te beheersen en te verminderen.

Naast kredietrisico’s kunnen data-analyses ook helpen om fraude te detecteren en te voorkomen. Door middel van gegevensanalyse kunnen verdachte activiteiten worden geïdentificeerd en kan snel actie worden ondernomen om te voorkomen dat er schade wordt toegebracht aan de organisatie en haar klanten.

  • Voorspellende modellen en ontwikkelen – Data-analyse kan ook worden gebruikt om nieuwe zakelijke kansen te ontdekken. Door trends en patronen te analyseren, kunnen data analisten in het bankwezen de organisatie helpen om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen en hun aanbod te verbeteren om beter in te spelen op de behoeften van de klant.

Vaardigheden en eigenschappen van een succesvolle data analist in het bankwezen

  • Technische vaardigheden – Een data analist moet ervaring hebben met datamining en gegevensanalyse tools en programmeertalen zoals Python, PowerBI en SQL. Ze moeten ook bekend zijn met het opzetten en onderhouden van databases en datawarehouses.
  • Analytische vaardigheden – Een succesvolle data analist heeft sterke analytische vaardigheden en is in staat om complexe problemen op te lossen en te analyseren. Ze kunnen grote datasets beheren en gegevens interpreteren om trends en inzichten te identificeren.
  • Zakelijke kennis – Een data analist in het bankwezen moet ook een goed begrip hebben van de zakelijke kant van de banksector. Ze moeten weten welke gegevens relevant zijn voor het bedrijf en hoe ze deze gegevens kunnen gebruiken om bestuursbeslissingen te nemen en problemen op te lossen.
  • Communicatievaardigheden – Een data analist moet effectief kunnen communiceren met belanghebbenden op verschillende niveaus, waaronder IT-teams, zakelijke gebruikers en executives. Ze moeten in staat zijn om technische termen om te zetten in begrijpelijke taal voor niet-technische mensen.

Nieuwe kansen als data analist in het bankwezen: investeer in je toekomst bij Welten!

In de huidige tijd, waarin gegevens een belangrijke rol spelen in het bankwezen, is de vraag naar data analisten groot en zal naar verwachting alleen maar toenemen. Door te investeren in een opleiding en praktische ervaring op te doen, kun je de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om te gedijen in deze uitdagende en belonende carrière.

Kortom, als data analist in het bankwezen heb je een belangrijke en uitdagende rol. Door middel van gegevensanalyse kun je waardevolle inzichten en kansen ontdekken die kunnen bijdragen aan het succes.

Als trainee of junior data analist in de bankwereld is het belangrijk om te weten waar je carrière naartoe kan leiden. Bij ons heb je de mogelijkheid om te groeien en jezelf verder te ontwikkelen als data analist. We zijn voortdurend op zoek naar getalenteerde Weltenaren met de juiste vaardigheden en kennis om Welten te versterken.

Bij ons krijg je de kans om te werken met de nieuwste technologieën en tools om gegevens te analyseren en waardevolle inzichten te genereren die onze klanten helpen hun bedrijfsprestaties te verbeteren. Als je op zoek bent naar een uitdagende en stimulerende omgeving waarin je kunt groeien en je vaardigheden kunt ontwikkelen, dan is Welten de juiste plek voor jou.

Solliciteer vandaag nog en ontdek de vele mogelijkheden die wij bieden om jouw carrière als data analist in de bankwereld te starten of voort te zetten. Bekijk hieronder de vacatures ⬇️ We kijken uit naar jouw sollicitatie!

Ontdek onze mogelijkheden in
Business IT