Emiel ABN Welten

Emiel Pot /
ABN AMRO Zwolle

We krijgen continu aanvragen binnen voor CDD-functies, zoals CDD Analist, fraude onderzoeker of compliance officer. CDD staat voor Customer Due Diligence. Maar wat houdt het werken in zo’n functie nu eigenlijk in? En hoe is het om bij Welten te werken? Wie kan je dat beter vertellen dan één van onze collega’s?

Emiel Pot werkt sinds september 2017 bij Welten. Na zijn studie Commercieel Medewerker Bank- en Verzekeringswezen heeft hij 1,5 jaar bij de SNS gewerkt als klantadviseur en hypotheek ondersteuner. In 2017 begon hij aan het traineeship bij Welten. Intussen heeft hij het traineeship succesvol afgerond en werkt hij via Welten als Senior op de afdeling KYC Client Onboarding (CDD) bij ABN AMRO in Zwolle.

Waarom ben je bij Welten gaan werken?

Ik koos voor Welten omdat ik mezelf verder wilde ontwikkelen en nieuwsgierig was naar de manier van werken bij verschillende banken. Mijn eerste gesprek met Cor Klok (Welten) was erg leuk. Het feit dat Welten een eigen opleidingsinstituut heeft, Dukers & Baelemans, maakte het nog aantrekkelijker om voor Welten te kiezen. Ook de doorgroeimogelijkheden waren duidelijk. Kortom: een goede kans op een mooie baan in de financiële wereld. En tot op heden heb ik nog geen moment spijt gehad!

Wat maakt werken bij Welten leuk?

Ik vind het leuk dat ik verschillende opdrachten mag vervullen zowel aan de particuliere als aan de zakelijke kant. In mei 2018 begon ik bij de ABN AMRO op zakelijk eerste lijn (het contactcenter van KYC). Vanuit die opdracht ben ik doorgegroeid naar KYC analist en sinds november 2019 ben ik actief als Senior. Voor mijn ABN AMRO avontuur vervulde ik nog een opdracht bij de Rabobank op het RKS in Almere. Ik kom dus op veel verschillende plekken terecht. En verder blijf ik continue in contact met Welten door de ontwikkelgesprekken met mijn manager.

Wat heeft ervoor gezorgd dat jij de rol als Senior KYC Client Onboarding hebt gekregen?

Eind vorig jaar was mijn toenmalige Senior op vakantie, ik nam op dat moment haar taken waar. Het vervullen van deze taken ging mij goed af en ABN AMRO zag hierdoor een nieuwe kans voor mij. Ik denk dat mijn werkhouding, een echte kartrekker, ook heeft geholpen bij het krijgen van deze mooie kans

Elke dag is anders en geen ondernemer is hetzelfde.
Emiel Pot

Wat zijn de leuke aspecten aan jouw rol als Senior?

Het ontdekken, uitsluiten en voorkomen van risico’s, witwaspraktijken en terrorismefinancieringen zijn de taken van mijn team. Elke dag is anders en geen ondernemer is hetzelfde. Als analist ben ik verantwoordelijk voor het verzamelen, analyseren en vastleggen van informatie van zakelijke klanten. Deze informatie kan bijvoorbeeld bestaan uit de achtergrond van een klant, de bedrijfsstructuur, de herkomst van het vermogen van een klant, de geldstromen, in welke landen zaken worden.

Op deze manier kunnen risico’s worden ingeschat en uitgesloten. Daarnaast haal ik veel energie uit het samenwerken met mijn hechte team en het sparren met mijn leidinggevende Richard de Koning. Richard en ik zitten in de meeste gevallen op één lijn en weten precies wat we aan elkaar hebben. We zijn erg eerlijk en direct naar elkaar.

En wat zijn de uitdagende aspecten aan jouw opdracht?

Als Senior ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling en ondersteuning van/aan mijn team. Mijn team bestaat uit 14 specialisten en iedere specialist heeft zijn of haar eigen ambities. Ondanks het feit dat ik zelf ook bezig ben met mijn ontwikkeling, vind ik het mooi om te zien dat ik op mijn leeftijd anderen kan helpen bij hun (persoonlijke) groei.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Ik wil mezelf graag blijven ontwikkelen in mijn huidige rol en in de toekomst misschien wel eens een rol als People Manager vervullen.

Heb je tips voor (toekomstige) collega’s die nog niet weten welke richting ze in willen?

Voor collega’s die twijfelen over de richting die ze in willen slaan: volg eens een CDD masterclass! Ik heb de masterclass ook gevolgd en het heeft erg bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling en kennis op het gebied van CDD.