Portretfoto Yvette Snijder
  • Home /
  • Nieuws /
  • Van de zorg naar de financiële wereld

Van de zorg naar de financiële wereld

In november 2022 is Yvette Snijder gestart met het traineeship Finance bij Welten. In dit interview vertelt ze over het traineeship, op welke manier zij zich voorbereidt om als CDD Analist door te groeien en hoe zij Welten ervaart. 

Start bij Welten 

“Voordat ik bij Welten begon was ik werkzaam in de gehandicaptenzorg. Ik merkte dat dit niet helemaal mijn ding was. Na wat online research kwam ik het traineeship Finance bij Welten tegen. De website en de vacature spraken me erg aan dus ik besloot om te solliciteren. De volgende dag had ik al een telefoontje en weer die de dag daarna een sollicitatiegesprek. De rest is geschiedenis!” 

Werken als Specialist Klantenservice Onboarding 

“Het traineeship Finance neemt je helemaal mee in het ontdekken van de financiële dienstverlening. Ik kreeg erg goede begeleiding om te ontdekken wat ik echt wilde in deze branche. Ik ben begonnen bij a.s.r. met wat administratieve werkzaamheden om de financiële wereld te leren. Inmiddels zit ik op mijn tweede opdracht bij Rabobank als Specialist Klantenservice Onboarding bedrijven.  

Als Specialist Klantenservice Onboarding ben ik het eerste aanspreekpunt voor start-ups en ZZP’ers en zorg ik ervoor dat zij zich welkom voelen bij de Rabobank. Ik informeer hen bijvoorbeeld over de verschillende producten en diensten die de bank aanbiedt en begeleidt hen bij het openen van een rekening. Ook controleer ik of de ingediende documenten volledig en correct zijn en voer ik de nodige checks uit om de identiteit van de klant te checken. 

In de eerste periode heb je een buddy die je helpt met het werk. Binnenkort ga ik zelfstandig aan het werk. Daar heb ik erg zin in!” 

Opleidingen 

Om te kunnen starten als Specialist Klantenservice Onboarding moest Yvette een aantal aanvullende Wft-diploma’s halen. Het studeren gaat haar makkelijk af en inmiddels is ze bezig met alweer haar derde Wft.  

“Direct tijdens mijn start heeft Welten mij geholpen om Wft Basis en Wft Schade Particulier te halen. Op dit moment ben ik druk bezig om ook Wft Schade Zakelijk af te ronden. Op deze manier leer ik niet alleen veel over mijn job, maar krijg ik de keuze uit steeds interessantere opdrachten. Samen met mijn Manager Detachering plan ik al mijn volgende stappen. Binnenkort ga ik een CDD Masterclass volgen! 

Ik heb mijn wft’s volledig zelfstandig gedaan met behulp van de e-learnings van Dukers en Baelemans. Deze e-learnings zijn makkelijk te volgen en je kunt ze gemakkelijk inplannen, bijvoorbeeld in een uurtje per dag. Bovendien kun je door middel van Brainpower (de app van Dukers & Baelemans) leuke quizjes doen om je kennis te testen. Dit maakt het leren eigenlijk een beetje een spelletje, waardoor je niet eens doorhebt dat je aan het leren bent! 

Naast de Wft-diploma’s volg je tijdens het traineeship verschillende klassikale opleidingen die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling en soft skills.” 

Hoe ziet het traineeship eruit? 

“Aan het begin van het traineeship ga je met iemand van Welten (de Matcher) in gesprek over je ambities en kijk je samen naar beschikbare opdrachten. Vervolgens krijg je een persoonlijke begeleider (Manager Detachering) die je bijstaat tijdens je tijd bij Welten.  

Mijn Manager Detachering en ik hebben elke maand een gesprek om even bij te praten. Dit is echt iets wat ik persoonlijk heel fijn vind. We bespreken dan mijn opdracht en of ik meer uitdaging nodig heb. Tijdens deze momenten staan we stil bij mijn ontwikkeling en denkt mijn manager met mij mee over bijvoorbeeld opleidingen. Ik vind het erg prettig dat ik dit soort dingen bij haar kan bespreken. 

Het idee van het traineeship is dat je om de zoveel maanden een nieuwe opdracht krijgt. Welten heeft een uitgebreide, zoals ik het noem, metrokaart met verschillende richtingen waarin je jezelf kunt ontwikkelen. Ik heb dan ook de keuze om meer richting rollen als Medewerker Bijzonder Beheer of Medewerker Dagelijkse Bankzaken te bewegen, of juist richting compliance & risk. Mijn huidige functie is eigenlijk de light versie van CDD Analist en ik zie mijn toekomst dan ook in deze richting.” 

Vervolgopdrachten 

“We kijken regelmatig verder naar wat mijn volgende opdracht zou kunnen worden. Ik krijg vanuit Welten verschillende opdrachten en vacatures voorgesteld waaruit ik kan kiezen wat mij het meest aanspreekt. Samen met mijn Manager Detachering kiezen we een richting die bij mij past. Als ik er na twee maanden achter kom dat dit niet de juiste opdracht is, dan gaan we op zoek naar opdrachten die beter aansluiten.  

Welten ondersteunt mij hierbij en het is prima als ik van richting wil veranderen. Dit geeft mij het gevoel dat ik mezelf kan uitspreken als ik niet op mijn plek zit op een opdracht. Als nieuwkomer in de financiële dienstverlening wil ik eigenlijk alles ontdekken. Bij Welten zijn er veel verschillende richtingen mogelijk, wat die ontdekkingsreis heel prettig maakt!” 

“Door dit werk lever ik een bijdrage aan een veiligere financiële wereld! ”
Portretfoto Yvette Snijder
Yvette Snijder

Trainee Compliance & Risk

WAT VERTEL JIJ JE VRIENDEN

“Als ik de vraag krijg wat voor werk ik doe, vertel ik vaak dat een Specialist Klantenservice Onboarding als hoofdtaak heeft om nieuwe klanten bij de Rabobank te begeleiden en hen de beste service te bieden tijdens het onboardingsproces. In deze functie ben ik verantwoordelijk voor het beantwoorden van vragen van klanten, het controleren van documenten en het uitvoeren van Customer Due Diligence (CDD) en Know Your Customer (KYC) processen om ervoor te zorgen dat de bank voldoet aan alle wet- en regelgeving. 

Een belangrijk onderdeel van deze functie zijn dus het uitvoeren van CDD- en KYC-processen. Dit houdt in dat ik onderzoek doe naar de achtergrond van klanten en eventuele risico’s in kaart brengt. Hierbij kun je denken aan het controleren van de herkomst van het geld dat op de rekening wordt gestort of het onderzoeken van mogelijke criminele activiteiten. Door deze processen zorg ik ervoor dat de Rabobank voldoet aan de wettelijke verplichtingen op het gebied van financiële criminaliteit.” 

Risico’s voorkomen

“Mijn rol is dus voornamelijk gericht op risicopreventie en om de juiste mensen binnen te laten of degenen met slechte bedoelingen buiten de bank te houden. Door dit werk lever ik een bijdrage aan een veiligere financiële wereld! 

Die combinatie van klantcontact en dossiervorming maakt mijn opdracht leuk. Ik heb dus eerst gesprekken met de klant om informatie te verzamelen om vervolgens dieper in een dossier te duiken om te speuren naar eventuele risico’s. Hierdoor leer ik veel over de klanten, hoe ik risico’s kan ontdekken en bereidt het me voor op het werk van een CDD/KYC Analist.” 

VOORBEREIDING OP NIEUWE OPDRACHT 

“In mijn huidige rol kan ik me zowel bij Welten als bij mijn opdrachtgever verder ontwikkelen. Als ik behoefte heb om bijvoorbeeld mijn soft skills verder te ontwikkelen, kan ik bij Welten aankloppen en zoeken zij voor mij naar manieren om mezelf te ontwikkelen. Ook bij de Rabobank heb ik regelmatig contact met mijn manager om te praten over mijn ontwikkeling. 

Voor elke nieuwe opdracht moet ik opnieuw solliciteren, maar dankzij de begeleiding van Welten heb ik veel geleerd en ben ik gegroeid. De eerste sollicitatie was best spannend en kon ik mezelf minder sterk presenteren. Bij de volgende sollicitatie voelde ik me al veel zekerder. Dit komt vooral omdat ik kan oefenen met een Matcher vanuit Welten, die mij waardevolle feedback geeft en mij helpt om zelfverzekerd over te komen tijdens elke sollicitatie.” 

WELTEN, GEWOON DOEN!  

“Als je nog aan het twijfelen bent over het kiezen van Welten, zou ik je zeker aanraden om het gewoon te doen! Welten is een bedrijf dat met je meedenkt en er alles aan doet om je te helpen bij het ontwikkelen van je vaardigheden en kennis.  

Een van de grootste voordelen van dit traineeship is dat je de mogelijkheid krijgt om bij veel verschillende opdrachtgevers te werken. Hierdoor kun je in korte tijd veel ervaring opdoen en ontdekken wat bij jou past. Als je op zoek bent naar een plek waar je jezelf kunt ontwikkelen, dan is Welten absoluut de juiste plek voor jou!” 

Werken als Trainee Compliance & Risk bij Welten
Portretfoto Yvette Snijder | Werken bij Welten

Zet ook de stap naar finance