Medior Professional als CDD Analist
  • Home /
  • Nieuws /
  • Van schoolbank tot topbank: het werk van Amal el Mannouti als CDD Analist

Van schoolbank tot topbank: het werk van Amal el Mannouti als CDD Analist

Sinds september 2020 is Amal el Mannouti een echte Weltenaar. Na het afronden van haar studie International Business Management Studies aan de HvA stapte ze over van de schoolbanken naar verschillende topbanken. Ze vertelt over haar tijd bij Welten én wat zij precies doet als CDD Analist.

Start in de financiële wereld

“Ik ben bij Welten begonnen omdat ik geïnteresseerd was in de vele opdrachten voor CDD analisten die ze aanboden. Het financiële stelsel en het voorkomen van financiële criminaliteit heb ik altijd interessant gevonden. Iedere dag hebben we te maken met handel en geldstromen en iedereen wil dat dit systeem zo optimaal mogelijk werkt. Ik wil graag bijdragen aan een betere financiële wereld!

Ik ben gestart als Medewerker Client Service op de Pensioenafdeling van Nationale Nederlanden om ervaring op te doen in de financiële wereld. Dit heb ik ongeveer 6 maanden gedaan. Ik wist inmiddels flink wat meer over het werken bij een financiële instelling! In de tussentijd had ik via Dukers & Baelemans mijn Wft Basis gehaald. Niets stond een start als CDD Analist nog in de weg.”

Start als CDD Analist

“Bij mijn tweede opdracht (De Volksbank) ging ik echt aan de slag als junior CDD Analist. Hier hield ik mij bezig met de zakelijke kant van CDD/KYC (Customer Due Diligence/Know Your Customer), dus het onderzoeken en het natrekken van bedrijven. Bij de Volksbank kreeg ik de kans om de wereld van compliance & risk beter te leren kennen. Er was ruimte om fouten te maken en ik had de begeleiding om een sterkere analist te worden.

Naast mijn wft Basis heb ik via Dukers & Baelemans verschillende opleidingen gevolgd om mezelf verder te specialiseren in compliance & risk. Dit waren opleidingen over hoe je complexe structuren het beste kunt analyseren, de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) en trainingen op het gebied van soft skills en persoonlijk leiderschap.”

Je moet jezelf steeds afvragen: ‘Waarom doet de klant dit?
Amal el Manoutti

CDD Analist

Meer uitdaging in het werk

Na een jaar bij De Volksbank te hebben gewerkt, ging Amal naar de Rabobank voor een meer uitdagende CDD-opdracht. “Bij de Rabobank hield ik me bezig met complexere structuren en lastigere dossiers. De dossiers die collega’s liever links laten liggen, pak ik juist graag op!

Het leukste aan het werk vind ik het uitpluizen en het analyseren van klanten. Niet iedere klant is hetzelfde, waardoor je wordt gedwongen om ieder dossier anders te bekijken. Je moet jezelf steeds afvragen: ‘Waarom doet de klant dit? Zijn deze transacties logisch te verklaren?’ Ik probeer veel het gesprek aan te gaan met klanten. Dit kunnen pittige gesprekken zijn, maar dat maakt het voor mij juist uitdagend. Het werk pusht mij om het beste uit mezelf te halen. Ieder dossier wil ik op de best mogelijke manier voor de klant én de bank wil lossen.

Competenties en begeleiding

“In het begin had ik soms nog het vooroordeel dat sommige klanten criminelen waren”, vertelt Amal lachend. “Dit had ik heel snel afgeleerd. Klanten krijgen bij de bank altijd het voordeel van de twijfel. Als CDD Analist moet je onbevooroordeeld dossiers onderzoeken en indien nodig scherpe vragen stellen. Het helpt enorm als je analytisch bent en snel bepaalde verbanden kunt ontdekken”

Wie aan de slag gaat als CDD/KYC Analist, ontkomt er niet aan om, soms pittige, gesprekken te voeren met de klant. Amal vertelt: “In het voeren van gesprekken word je door Welten en de opdrachtgevers goed getraind. Je moet het natuurlijk wel leuk vinden om gesprekken te voeren met klanten. Sommige mensen voelen zich aangevallen als wij bellen over bepaalde transacties. Aan mij juist de taak om de klant gerust te stellen en het belang van mijn werk te vertellen.

Vaak volg je een intensieve groepstraining waarbij meer ervaren collega’s of andere begeleiders je meenemen in dossiers en gesprekken. Bij de Rabobank analyseerden we wekelijks als groep willekeurige gesprekken om van te leren. Elke bank heeft weer een andere aanpak, maar je wordt nooit zomaar in het diepe gegooid”

Wat doet een CDD Analist?

“Als ik aan vrienden vertel dat ik werk als CDD Analist, dan hebben ze vaak geen idee wat het inhoudt. Dan leg ik uit dat een CDD Analist iemand is die als het ware het geld van de bank bewaakt. We moeten ervoor zorgen dat alleen de juiste mensen toegang hebben tot het geld en dat het niet voor frauduleuze of criminele activiteiten wordt gebruikt.

Een CDD Analist controleert klantgegevens om ervoor te zorgen dat ze correct zijn en de klant geen slechte bedoelingen heeft. We controleren onder andere of iemands naam en adres klopt en of ze geen criminele achtergrond hebben. We checken waar het geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. Als ik dit vertel, dan hebben ze er vaak een duidelijker beeld bij!”

Gelukkig is het grootste gedeelte van de mensheid geen crimineel
Amal el Manoutti

CDD Analist

Het dagelijks werk van een CDD Analist

Of Amal al een aantal criminelen heeft gevangen en wat ze nou eigenlijk de hele dag doet zijn vaak de standaard vervolgvragen wanneer ze vertelt over haar werk.

“Gelukkig is het grootste gedeelte van de mensheid geen crimineel”, zegt Amal met een knipoog. “Als CDD Analist start je dus het controleproces op wanneer er bijvoorbeeld een zakelijke rekening wordt geopend. We vragen gegevens op over de branche van de klant, zoals hun verwachte jaarlijkse inkomsten en hun zakelijke contacten. Dat soort informatie moet allemaal duidelijk zijn.”

Indelen op risicoklasse

“Per branche zijn er bepaalde risico’s waar we op voorhand rekening mee houden. Aan de hand daarvan wordt een klant in een bepaalde risicoklasse geplaatst. Platgezegd gaat dit van ‘lage risico’ tot aan ‘niet acceptabel’ bij de extreme uitzonderingen. Afhankelijk van de risicoklasse voeren we jaarlijks of meerdere keren per jaar een controle uit. Sommige banken hebben dit proces geautomatiseerd zodat een klant door het systeem vanzelf wordt voorgeselecteerd.”

Verdere onderzoek

“Een CDD Analist voert vervolgens het onderzoek uit waarom deze klant een bepaalde risicofactor heeft gekregen. Dit kan een systeemfout zijn of wijzen op opvallende transacties, zoals hoge bedragen of frequente stortingen van contant geld door de klant.

Als het niet duidelijk is waarom dit gebeurt vanuit de transacties of aangeleverde documenten, moet er contact worden opgenomen voor verder onderzoek. In gesprekken met klanten kun je soms veel informatie halen op basis van hoe ze reageren. Je moet dus altijd scherp zijn! Het onderzoek is pas afgerond totdat er een duidelijke verklaring is.”

Persoonlijke aandacht vanuit Welten

“Bij Welten heb ik een persoonlijke manager (Hans den Haan, red.) die altijd beschikbaar is om mijn vragen over opdrachten en ontwikkeling te beantwoorden. Het is fijn om iemand te hebben om mee te sparren, vooral als het even niet lekker loopt. Hij zorgt ervoor dat ik dingen opnieuw kan bekijken en geeft me het gevoel dat Welten me altijd steunt.

Ik vind Welten een super leuke organisatie! De communicatie met mijn manager verloopt soepel en ik krijg de juiste ondersteuning voor mijn carrièreontwikkeling. Ik krijg de kans om fouten te maken en er zijn altijd begeleiders beschikbaar tijdens en buiten mijn opdrachten. Voor mij is Welten zeker een aanrader!”

CDD/KYC Analist worden?