Ervaringsverhaal Pensioen
  • Home /
  • Nieuws /
  • Pensioen ervaringsverhaal collega Peter Hekman

Pensioen ervaringsverhaal van collega Peter Hekman

Voor veel collega’s is het pensioen nog ver weg. Maar niet voor Peter Hekman. Deze 65-jarige Weltenaar bereikt volgend jaar de AOW-leeftijd. Of hij ook op dat moment stopt met werken, is nog maar de vraag. Collega Daniëlle van Rijen (Dukers & Baelemans) ging in gesprek met Peter over zijn pensioen. Al snel wordt duidelijk dat Peter graag zelf aan het roer staat. Dat is ook het advies wat hij heeft voor zijn (jongere) collega’s: “Blijf onafhankelijk en maak keuzes die je op korte én lange termijn gelukkig maken”. 

Ver van mijn bed 

Ook voor Peter leek het pensioen ooit ver weg. Dat veranderde toen zijn vader al op 58-jarige leeftijd kon stoppen met werken. Een goede pensioenregeling in combinatie met een mooie vertrekregeling maakte dit financieel mogelijk. Maar tijden veranderen en Peter was er niet zo zeker van dat zijn pensioenregeling bij de Rabobank ook zo gunstig was. De pensioenbrieven die hij ontving gaven onvoldoende inzicht. Hij ging te rade bij een oudere collega en werd door hem gerustgesteld. Wat Peter toen nog niet kon weten, is dat ook hij later een vertrekregeling zou ontvangen die zorgde voor een mooie aanvulling op zijn pensioen. 

De wereld blijft veranderen 

Na 30 jaar Rabobank werkt Peter inmiddels al ruim 16 jaar voor Welten. Zijn opdracht als financieringsspecialist brengt hem op dit moment terug bij zijn oud-werkgever. In al die jaren in de financiële dienstverlening zag Peter collega’s komen en gaan. En ook de verschillende functies veranderen in een steeds hoger tempo. De digitalisering versnelt en laat banen verdwijnen of verandert de invulling daarvan voorgoed. Hij roept collega’s dan ook op om niet te afhankelijk te worden van één functie of één opdrachtgever. De vraag die iedereen zichzelf regelmatig zou moeten stellen is: ’Doe ik waar ik goed in ben en maakt dit werk me echt gelukkig?’’. Want alleen op die manier kun je tot je pensioen met plezier werken én van toegevoegde waarde blijven.  

“Zet je geld opzij op het moment dat het financieel haalbaar is”

Beter te vroeg dan te laat 

Peter heeft een goed vooruitzicht. Twee lange dienstverbanden en een gunstige vertrekregeling zorgen ervoor dat hij tijdens zijn pensioen financieel niets tekort komt. In de huidige arbeidsmarkt is het steeds gebruikelijker om meerdere korte dienstverbanden te hebben. Dit maakt het extra belangrijk om al op tijd na te denken over de financiële situatie na pensionering. Veel (jonge) werknemers hebben daar nu nog geen zin in. Peter vergelijkt nadenken over je pensioen met roken: ‘‘Je weet dat het slimmer is om niet te roken, maar de gevolgen ervan merk je pas op lange termijn. Dus steek je er nog maar één op’’. Zijn advies is dan ook om al op tijd na te denken over je pensioen. Erover nadenken is al goed. Nog beter is het om geld opzij te zetten op het moment dat dit financieel haalbaar is. Anders komt er een moment dat je denkt ‘had ik dit maar anders gedaan’.  

Hoe gaat het nu verder? 

Financieel onafhankelijk worden is voor steeds meer mensen het streven. Dat Peter zijn zaakjes goed op orde heeft, zorgt ervoor dat hij de vrijheid heeft om bij wijze van spreken morgen te stoppen met werken. Maar als hij leuke opdrachten heeft waar hij veel energie van krijgt dan gaat hij nog even door. Zijn vrouw en zijn mede-vrijwilligers van voetbalclub ADO‘20 moeten maar afwachten wanneer Peter hen vaker met zijn gezelschap gaat verblijden.  

Peter, bedankt dat je ons een kijkje hebt gegeven in jouw carrière en pensioen!