Portretfoto Rens CDD analist Welten

Rens / Junior CDD Analist

Een mooie stap richting een carrière als financieel rechercheur, zo ziet Rens van der Schaaf zijn traineeship bij Welten. Inmiddels is hij trainee-af en begonnen als junior CDD-analist bij Rabobank. Hij kijkt enthousiast terug op zijn traineeship.

Wie ben je?

Ik ben Rens van der Schaaf, 24 jaar, geboren en getogen in Veenendaal. Ik heb Integrale Veiligheidskunde gestudeerd in Utrecht en werk nu een jaar bij Welten. Eerst als trainee, nu als young professional. Maandag start ik met m’n tweede opdracht als CDD-analist bij Rabobank. Daar heb ik veel zin in!

Je bent begonnen als trainee. Waarom koos je die route?

Ik heb na mijn studie eerst een half jaar geprobeerd om bij de overheid binnen te komen, maar dat bleek heel lastig zonder werkervaring. Op een dag kreeg ik een berichtje van Laura Wannet (één van onze recruiters, red.) over Welten.

Welten kende ik van de atletiekbaan, daar zag ik atleet Jesper Arts altijd in Welten-kleding. Van Laura hoorde ik dat er op het gebied van compliance en Customer Due Diligence (CDD) bij Welten veel kansen zijn én dat ik er zonder werkervaring een traineeship kon doen. Dat leek me wel wat, dus ik heb gesolliciteerd.

Ik droom van een carrière bij de financiële recherche en zo doe ik relevante ervaring op.

CDD

Mijn eerste opdracht was meteen in de CDD-tak, ik kon al snel beginnen op de afdeling Klant Worden Zakelijk van de Volksbank. Daar bofte ik dus mee. CDD trekt me om dat ik toch droom van een carrière bij de financiële recherche en zo doe ik relevante ervaring op. Bovendien is het interessant om te zien wat er achter de schermen gebeurt bij een bank. En ja, ik draag ook graag bij aan het integer houden van het financiële stelsel. We maken er allemaal gebruik van en als dat niet goed wordt bijgehouden zijn we nergens.

Hoe heb je jouw traineeship beleefd?

Je begint met de intake en dan ga je studeren voor je Wft-basis. Daarna is het tijd voor trainingsweek. Ik vond het heel fijn dat je een soort crash course krijgt over de bancaire en assurantiële wereld en economie in bredere zin. Dat had ik wel nodig, want daar wist ik nog niet veel van.

Zelfsturing en Ontwikkeling

Je krijgt ook trainingen Zelfsturing & Ontwikkeling. Dat was soms ongemakkelijk. Ik ben van mezelf heel nuchter en als je dan over jezelf moet gaan zeggen dat ‘je best een goeie pik bent’ roept dat weerstand op. Maar dat is natuurlijk ook het doel van zo’n sessie. Ze wil je prikkelen.

Ik vond het heel waardevol om te ontdekken waarom ik bepaalde dingen doe. Daar denk je eigenlijk nooit over na. Maar door zo’n sessie doe je dat wel en denk je ‘Oké, dat doe ik blijkbaar vaker, wat kan ik daaraan doen?’.

Mijn clubje

Natuurlijk was het ook heel gezellig met de andere trainees. Ik heb leuke mensen leren kennen en die spreek ik nog steeds. We kwamen bij elkaar voor trainingen of bijvoorbeeld de halfjaarborrel. Dan is het toch wel erg leuk om elkaar te zien. Je voelt toch een bepaald soort verbondenheid met elkaar. Het is echt mijn clubje binnen Welten.

People manager

Met mijn people manager Kees had ik ook regelmatig contact, zeker eens in de twee/drie weken. Het was toch mijn eerste echte baan. En dan is het fijn als je een soort achtervang hebt, die snapt waar je tegenaan loopt en die je daarbij goed kan begeleiden. En als je eens een foutje maakt met je urenregistratie dan zijn ze bij Welten heel vergevingsgezind, dat is immers als trainee allemaal nieuw voor je. Die veilige omgeving waar je fouten kunt maken en groeien vind ik wel echt mooi.

Ik denk dat het sowieso heel fijn is dat je als Weltenaar een people manager achter je hebt staan. Je kunt altijd even sparren als er iets speelt op je opdracht. Toen mijn afdeling op de schop ging, heb ik daarover veel gesproken met Kees. Doordat hij wat meer afstand had en er echt voor mij was, hielp dat enorm.

Het voelt alsof je na een jaar je kinderschoenen kunt inwisselen voor grotemensenschoenen.

Wat heeft het traineeship je gebracht?

Het traineeship heeft me veel meer gebracht dan van te voren gedacht. Het voelt alsof je na een jaar je kinderschoenen kunt inwisselen voor grotemensenschoenen. Eén jaar werkervaring doet al zoveel. Aan het begin vond ik het superspannend om iets te zeggen in het afdelingsoverleg, aan het einde van het jaar zat ik het voor. Ik ben zelfs een maandje teamlead geweest. Zoveel groei had ik echt niet verwacht!

Volg net als Rens ons Traineeship Compliance en kickstart je carrière.

Bekijk hier onze
CDD/KYC vacatures