Portretfoto Nick Zomer
  • Home /
  • Nieuws /
  • Van trainee tot senior en nog lang niet uitgespeeld

Van trainee tot senior en nog lang niet uitgespeeld

Nick Zomer bouwt sinds september 2019 bij Welten aan een indrukwekkende CDD-carrière. In dit interview vertelt hij over een verdachte fruithandelaar, wat hij zijn vrienden vertelt over ‘boevenvangen’ en wat werken bij Welten voor hem zo leuk maakt. 

Van trainee tot Quality Checker

“Mijn loopbaan bij Welten begon als trainee, waar ik startte als KYC Analist bij ABN AMRO in Zwolle. In deze functie was ik verantwoordelijk voor het vooronderzoek van nieuwe zakelijke klanten die een zakelijke rekening wilden openen. Ik had regelmatig contact met klanten en beoordeelde hun activiteiten om eventuele risico’s te identificeren. Hier groeide ik snel door tot een junior- en medior-niveau.” 

Na een kleine 2 jaar in Zwolle te hebben gewerkt, was de kennis en ervaring van Nick bij ABN AMRO in Amersfoort erg gewenst. Als senior Analist en later, in zijn huidige functie, als Quality Checker kwam hij in aanraking met dossiers die complexer en uitdagender werden. “In Amersfoort werkte ik aan dossiers van ondernemingen met meer dan 10 miljoen omzet en buitenlandse aandeelhouders. Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit het werk niet makkelijker maakt! De dossiers zijn regelmatig pittig, maar ik vind het geweldig om me hiermee bezig te houden!” 

De complexiteit van mijn werk als CDD Analist

“Mijn werk is soms lastig te omschrijven,” zegt Nick lachend. “Wat ik vertel is dat je bedrijven echt goed moet leren kennen. Dus niet alleen de naam en wie de eigenaar is, maar met wie of welke landen ze zakendoen, welke risico’s daaraan zitten, of de geldstromen te verklaren zijn. Ik pluis dus de activiteiten van een zakelijke klant uit en maak hier een complete risico-inventarisatie van.” 

Vaardigheden van een goede analist 

“Als CDD Analist moet je nieuwsgierig zijn en goed je eigen mening kunnen vormen. Je bent namelijk verantwoordelijk voor een dossier. Van veel kanten kun je advies krijgen over een dossier. Een klant kan bepaalde statements geven, maar het is heel belangrijk om als analist om je eigen mening en conclusie te vormen op basis van alle adviezen en argumenten.” 

Meer dan alleen boeven vangen 

Mijn vrienden stellen vaak de vraag: “Heb je ooit boeven gevangen?” Dit is een typische vraag die ik krijg als ik over mijn werk vertel. Er bestaat namelijk een stereotype beeld dat wij constant achter criminelen aan zitten, terwijl in werkelijkheid 99% van de mensen met wie we te maken hebben geen crimineel is. Het is belangrijk dat we ons dit realiseren en ons werk doen om het financiële stelsel veiliger te maken. 

Hoewel we klanten altijd het voordeel van de twijfel geven totdat er iets is bewezen, kom je als CDD Analist soms dossiers tegen waarin je vermoedt dat er iets verdachts aan de hand is. Ik heb zelf meegemaakt dat ik aan een dossier heb gewerkt en pas anderhalf jaar later in de krant las dat de persoon in kwestie veroordeeld was voor fraude en witwassen. Gelukkig zijn dergelijke situaties uitzonderlijk.” 

Verantwoordelijkheid en samenwerking als CDD/KYC Analist 

Als CCD Analist ontkom je er niet aan dat je eens te maken gaat krijgen met verdachte dossiers. Nick:  “Als CDD/KYC Analist ben je verantwoordelijk voor je eigen dossier en elk dossier vereist een andere aanpak. Gelukkig zijn er binnen de bank veel afdelingen die specialistisch advies kunnen bieden en je kunnen helpen bij het afhandelen van een dossier. Je staat er dus nooit alleen voor. Wat dit werk zo mooi maakt, is dat jij degene bent die beslist over de risicoafweging en hierdoor best een verantwoordelijkheid hebt.” 

Extra alert zijn 

Er zijn dossiers die je lang bijblijven en voor Nick is dat het dossier van een groente- en fruithandelaar met banden in Frankrijk. “De sector waarin deze klant opereert wordt door de bank als risicovol beschouwd. Hierbij moeten we dus extra alert zijn. Toen de klant een rekening bij de bank wilde openen, kon hij geen duidelijke reden geven voor zijn aanvraag. Zijn producten verkocht hij alleen aan één klant in Frankrijk. Hij verdiende daarbij een extra marge, nadat hij ze op de veiling had gekocht. Qua handel niet heel gek, maar het werd vreemder dat hij niet de naam van de Franse klant wist te benoemen. 

Deze constructie riep nog meer vraagtekens op, toen we erachter kwamen dat de Franse klant extra geld bood voor deze handel. Een soort aanvullend salaris. Er was geen schriftelijk contract waarin de afspraken waren vastgelegd. Deze rode vlaggen waren genoeg reden voor ons om de klant af te wijzen. Later bleek dat andere partijen die gelieerd waren aan deze klant waren opgepakt door de politie. Onze vermoedens waren dus juist!” 

“Voor iedereen die twijfelt om bij Welten te werken, zeg ik altijd: gewoon proberen!”
Portretfoto Nick Zomer
Nick Zomer

Senior Quality Checker in Compliance & Risk

CDD en crypto 

“Binnen CDD is cryptocurrency momenteel een populair onderwerp. Voor banken is crypto relatief nieuw en het blijkt een uitdagend thema te zijn. Hoewel het verhandelen van crypto niet verboden is, is het onderzoeken ervan erg lastig. Dit komt omdat transacties anoniem zijn en de herkomst ervan niet duidelijk is. Hoe moeten banken hiermee omgaan? Hoewel de systemen van de banken wel reageren op crypto-overboekingen, is het nog steeds niet transparant. Banken hebben verschillende benaderingen en aanpakken, waardoor dit een interessante ontwikkeling binnen CDD is geworden.” 

Opleidingen en trainingen

Na zijn studie hbo Recht leerde Nick de kneepjes van het CDD-vak voornamelijk intern bij Welten. “Na mijn opleiding heb ik me bij Welten verder in dit vakgebied kunnen ontwikkelen. Welten heeft namelijk de CDD Academie en de CDD Expert Academie opgericht, waar je volledig wordt opgeleid en alle certificaten kunt behalen die nodig zijn in dit vakgebied. 

Over het algemeen zijn er niet veel gecertificeerde opleidingen op de markt op het gebied van CDD. Gelukkig kon ik via Dukers & Baelemans alle relevante opleidingen volgen. Als er opleidingen of certificaten zijn die niet door Dukers & Baelemans worden aangeboden, dan ondersteunt Welten je om deze elders te behalen.” 

Dukers & Baelemans

“De opleidingen vanuit Welten en Dukers & Baelemans vind ik erg interessant! Tijdens de klassikale lessen ontmoet je veel mensen die in hetzelfde vakgebied werkzaam zijn. Als CDD Analist krijg je te maken met veel verschillende aspecten, en daarom zijn de opleidingen erg waardevol om je kennis bij te spijkeren of meer te leren over bepaalde onderwerpen. De aangeboden opleidingen, cursussen en masterclasses zijn voor mij dan ook een groot voordeel van het werken bij Welten.” 

Contact met andere Weltenaren

“Ondanks dat ik bij de bank werk, heb ik regelmatig contact met andere mensen die ook bij Welten werken. Naast mijn werkzaamheden voor Welten, geef ik regelmatig trainingen voor Dukers en Baelemans. Wanneer nieuwe professionals via Welten solliciteren naar de functie van CDD Analist bij ABN AMRO, ben ik beschikbaar om hen te informeren over de inhoud van de opdracht en wat ze kunnen verwachten tijdens het sollicitatiegesprek. 

Verder spreek ik andere Welten collega’s bij de gezellige evenementen die Welten organiseert, zoals het Connectival.” 

Werken bij Welten 

“Voor iedereen die twijfelt om bij Welten te werken, zeg ik altijd: gewoon proberen! Ik ben bij Welten gekomen vanwege de persoonlijke benadering. Welten heeft goede opdrachten met mooie carrièremogelijkheden die echt bijdragen aan de start of verdere ontwikkeling van je loopbaan. Ik heb er zeker geen moment spijt van gehad!” 

Werken als Trainee Compliance & Risk bij Welten
Nick Zomer | Werken bij Welten

Bekijk onze vacatures in Compliance & Risk