Fabian Sinay
  • Home /
  • Nieuws /
  • Verhoog je productiviteit met deze focustechniek

Verhoog je productiviteit met deze focustechniek

Auteur: Weltenaar Fabian Sinay

Ja, ik heb het concentratievermogen van een goudvis en daar kwam ik al vroeg achter. Ik heb altijd veel plannen en doelen maar die leken eerder onbereikbaar. Weten wat je sterke en minder sterke kanten zijn, is zoals bij heel veel dingen de eerste stap in de goede richting. Herken jij jezelf hier ook in? Lees dan verder hoe jij een focustechniek kan toepassen voor het verhogen van je productiviteit.  

Door structuur aan te brengen in mijn workflow behoud ik het overzicht en kan ik op die manier tijdvakken reserveren om aan bepaalde projecten te werken. Hoe doe ik dat en hoe zorg ik ervoor dat ik de focus niet verlies? 

Lijstjes

Lijstjes, lijstjes en nog meer lijstjes. Je kent het vast wel. Een post-itblok vol met taken of een afvinklijstje in je notitieblok. Oh en daarnaast nog een mooi ticketsysteem waar je jouw uren ook nog eens goed kunt bijhouden. Klinkt allemaal superhandig, maar juist met al die verschillende tools kun je het overzicht verliezen. 

Ontdek wat voor jou werkt. Heeft het je voorkeur om het op te schrijven in een boekje? Of gebruik je liever de notitie app op je mobiel? Wat je ook gebruikt, gebruik maximaal één tool om het overzicht te bewaken.

AFK

Als je net als ik bij elk geluid omkijkt waar het vandaan komt, of het niet kan weerstaan een praatje te maken met die gezellige collega, dan heb ik de ideale tip voor jou! Namelijk de Pomodoro methode.

Hoe werkt dit? Het is bewezen dat je maximaal 25 minuten gefocust kan werken. Zet een timer op 25 minuten en ga daarna 5 minuten AFK. AFK? Away From Keyboard. Zet de timer op 5 minuten en pak iets te drinken voor jezelf, loop even een rondje door de tuin of knuffel met je hond of kat. Na 5 minuten ga je weer 25 minuten aan het werk.  
Klinkt het als een opgave om die timers elke keer te zetten? Met een druk op de knop wordt het voor je geregeld via de site van Pomofocus.

Via YouTube kun je ook genoeg filmpjes vinden als je zoekt op Pomodoro.
Pomodoro Technique | Verhoog je productiviteit met focustechnieken

Goede (nacht)rust is ontzettend belangrijk voor een scherpe concentratie, net als genoeg water drinken, gezonde voeding en voldoende dagelijkse beweging. Maar laten we beginnen met baby steps. Het festivalseizoen is net begonnen en we kunnen niet alles in een keer goed doen.

Vond je dit een leuk artikel? Lees hier ook de 7 thuiswerktips van mijn collega’s. En deel deze handige focustechniek met je vrienden en collega’s. Zo verhogen we samen de productiviteit!