Corona heeft ons nog steeds in zijn greep. Thuiswerken is momenteel nog steeds de standaard. Dat heeft niet alleen het werken veranderd, ook het solliciteren. Waar moet je op letten als je een online sollicitatiegesprek voert? Wat zijn de grootste verschillen met een fysiek gesprek? En wat zijn de grootste valkuilen? Ben je benieuwd? Lees dan de virtuele sollicitatietips van onze recruiter Rutger.
Check je microfoon, webcam en internetverbinding
Met stip bovenaan de tips: check je internetverbinding, webcam en microfoon voordat je het gesprek met je potentiële werkgever ingaat. Zorg dat je in de buurt van een wifi-punt zit. Werk je met een mobiele telefoon? Houd je telefoon dan stabiel, bijvoorbeeld in een telefoonhouder. Voor het beste geluid is het gebruik van oortjes (met microfoon) zeker aan te raden.
Denk aan je houding
Neem een actieve houding aan. Ga rechtop zitten en zorg ervoor dat je goed in beeld bent. Stel je webcam zo in dat je hoofd én een deel van je bovenlichaam zichtbaar zijn. Tevens is het goed om oogcontact met je gesprekspartners te blijven houden.
Zorg ervoor dat je de juiste app hebt geïnstalleerd
Er zijn diverse apps waarop het online sollicitatiegesprek kan plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan MS Teams, Skype, Zoom en Whatsapp. Belangrijk is om vooraf te weten welke app er voor jouw sollicitatiegesprek wordt gebruikt. Download deze app op tijd en zorg dat het werkt. Zo voorkom je stress op het laatste moment.
Kies de juiste ruimte
Het is belangrijk om op een goede plek in je woning te zitten. Denk hierbij vooral aan voldoende lichtinval en een rustige plek met weinig achtergrond geluiden. Extra tip: vervaag je achtergrond.
Kleed jezelf zoals je dat normaal gesproken zou doen
Beter overdressed, dan underdressed! Kleed je net zo aan zoals dat je normaal gesproken ook zou doen voor een sollicitatiegesprek. Er is tenslotte maar één eerste keer om een goede indruk achter te laten. Uiteraard is dit afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, maar een net overhemd of een nette blouse is altijd goed.
Denk goed na over wie jij bent, wat jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten zijn, wat jou onderscheidend maakt en waar jij naar op zoek bent.
Bereid je goed voor
Het is misschien een open deur, maar een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je daarom in op de website van het bedrijf en hun social media kanalen, verdiep je in je gesprekspartner(s) via LinkedIn en denken na waarom jij de perfecte kandidaat bent. Denk goed na over wie jij bent, wat jouw kwaliteiten en ontwikkelpunten zijn, wat jou onderscheidend maakt en waar jij naar op zoek bent. Schrijf deze punten desnoods op, zodat je daar altijd op terug kan vallen.
Wees op tijd
Heb je het gesprek om 10:00u staan? Log dan een paar minuten vóór 10:00u in bij de online vergadering. Te laat komen is een no go tijdens een sollicitatiegesprek, dus wees op tijd! Disclaimer: dit geldt ook voor alle andere tijdstippen waarop jouw sollicitatiegesprek gepland staat.
Extra tips!
- Een sollicitatiegesprek werkt twee kanten op. Ook jij moet een fijn gevoel hebben naar aanleiding van het gesprek. Maak van de gelegenheid gebruik om vragen te stellen om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de functie, een werkdag, de organisatie en de verdere sollicitatieprocedure.
- Houd pen en papier bij de hand en maak aantekeningen tijdens je gesprek. Typ niet mee, maar schrijf je aantekeningen op. Het getik op het toetsenbord kan als storend worden ervaren door je gesprekspartner(s). En dat is precies wat je niet wilt.