Welten Groep header

Wat is een pensioen?

Wie zouden we zijn als we deze vraag overslaan. Dus laten we deze rubriek beginnen met de simpele vraag: wat is een pensioen?


Een pensioen is inkomen dat je ontvangt wanneer je stopt met werken. Het is een manier om ervoor te zorgen dat je ook op latere leeftijd voldoende geld hebt om van te leven.

In Nederland bestaat pensioen uit drie onderdelen:

  • AOW: Het Algemene Ouderdomspensioen is een basispensioen dat iedereen krijgt, ongeacht of je hebt gewerkt.
  • Pensioen via je werkgever: De meeste werknemers bouwen pensioen op via hun werkgever. Dit is een aanvullend pensioen op de AOW.
  • Eigen pensioenvoorzieningen: Je kunt zelf ook pensioenvoorzieningen treffen, bijvoorbeeld door te beleggen.

AOW

De AOW is een basispensioen dat iedereen krijgt, ongeacht of je hebt gewerkt. De AOW-leeftijd is 66 jaar en 4 maanden. De hoogte van de AOW wordt berekend op basis van je inkomen en je gezinssituatie.

Pensioen via je werkgever

De meeste werknemers bouwen pensioen op via hun werkgever. Dit is een aanvullend pensioen op de AOW. De hoogte van het aanvullend pensioen wordt berekend op basis van je salaris en de pensioenregeling van je werkgever.

Eigen pensioenvoorzieningen

Je kunt zelf ook pensioenvoorzieningen treffen, bijvoorbeeld door te beleggen. Je kunt hiervoor een pensioenrekening openen. Op deze rekening kun je geld storten dat je wilt beleggen.

Hoe bepaal je hoeveel pensioen je nodig hebt?

De hoogte van het pensioen dat je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren, zoals:

  • Je levensstijl: Hoe duur is je levensstijl?
  • Je vermogen: Heb je nog andere inkomsten, zoals een eigen huis of een bedrijf?
  • Je pensioenleeftijd: Hoe lang wil je met pensioen?

Tips voor het sparen voor je pensioen

  • Begin vroeg: Hoe eerder je begint met sparen voor je pensioen, hoe meer tijd je geld heeft om te groeien.
  • Stort regelmatig: Stort elke maand een bedrag op je pensioenrekening. Zo wen je eraan om geld opzij te zetten en heb je minder kans om het geld uit te geven.
  • Bekijk je pensioenregeling: Kijk eens goed naar je pensioenregeling via je werkgever. Is deze voldoende voor je? Zo niet, kun je zelf nog wat extra sparen of beleggen.
  • Laat je adviseren: Als je niet zeker weet hoeveel pensioen je nodig hebt of hoe je het beste kunt sparen, kun je je laten adviseren door een onafhankelijke adviseur.

Pensioen is een belangrijk onderdeel van je financiële planning. Door vroeg te beginnen met sparen en beleggen, zorg je ervoor dat je op latere leeftijd voldoende geld hebt om van te leven.