Welten helpt banken aan CDD analisten
  • Home /
  • Nieuws /
  • Welten en UWV helpen banken aan CDD analisten

Welten en UWV helpen banken aan CDD analisten

Detacheringsbedrijf Welten en UWV hebben de handen ineengeslagen om banken in versneld tempo te voorzien van gekwalificeerde fraude-onderzoekers. De behoefte aan analisten op het gebied van Customer Due Diligence (CDD) is momenteel groot onder de bankinstellingen. Chris Baelemans, CEO van Welten, wijst vooral op het duurzame karakter van de oplossing voor het acute personeelsprobleem. “We willen mensen een ontwikkelperspectief op lange termijn geven.”

Directe aanleiding voor de explosief gestegen vraag naar CDD analisten zijn hoge boetes voor enkele banken. Volgens het Openbaar Ministerie hielden zij onvoldoende toezicht op illegale geldstromen van criminelen, fraudeurs en terroristen. In reactie daarop onderzoeken de banken nu veel nauwgezetter de aard van geldstromen die door hun organisatie lopen. Zij geven daarmee invulling aan hun poortwachtersfunctie om tijdig verdachte geldstromen te signaleren.

CDD-hausse

Voor het werk op het gebied van Customer Due Diligence (CDD) zijn analisten nodig, veel analisten. Het gaat om honderden vacatures. Chris Baelemans spreekt van een CDD-hausse. “De nood is echt hoog. De banken moeten versneld door al hun dossiers heen. Er wordt van alle kanten getrokken aan de beschikbare CDD analisten. Die stappen voor een hogere beloning over naar een andere bank. Dat lost het personeelstekort niet op.”

Slimme mensen met potentie

In een gezamenlijke inspanning stomen Welten en UWV momenteel versneld mensen klaar voor CDD-werkzaamheden bij banken. UWV benadert werkzoekenden met een hbo-werk- en denkniveau en Welten doorloopt met hen een selectie- en opleidingstraject. “Het gaat om mensen met de nodige werkervaring, die om welke reden dan ook even buiten het arbeidsproces staan”, zegt Michiel Aangenendt van De Kunners. Hij is namens Welten regisseur van het hele CDD-traject.

Aangenendt typeert de kandidaten als ervaren starters. “Slimme mensen, die een flinke potentie bezitten, maar op het gebied van CDD starter zijn. Daar zitten voormalige juristen bij, journalisten, makelaars, managers, enzovoort. We ontginnen een doelgroep waar banken lastig toegang toe hebben en waar ze uit zichzelf niet zo snel aan zouden denken. Banken kijken primair naar diploma’s, wij kijken meer naar werk- en denkniveau, competenties en motivatie.”

Selectie en opleiding

Het selectieproces duurt drie dagen en bestaat uit een speeddate, een nadere kennismaking en een bootcamp. Kandidaten met de juiste competenties én motivatie stromen door naar het opleidingstraject. De duur daarvan is één week.

De opleiding wordt verzorgd door Dukers & Baelemans, opleidingsinstituut voor de financiële sector en dochterbedrijf van Welten. Naast bestaande wet- en regelgeving en fraudesignalen besteedt de opleiding veel aandacht aan geografische risico’s en organisatiestructuren. Kandidaten leren bovendien hoe ze effectief een klantreview schrijven, zodat ze na de opleiding direct inzetbaar zijn.

Eerste mensen aan het werk

Inmiddels zijn de eerste 18 werkzoekenden uit de regio’s Zwolle, Amersfoort en Hilversum bij verschillende banken aan de slag als integriteitsonderzoeker. Zij zijn dan in het bezit van het certificaat ‘Erkend CDD analist’. Binnen de bank doorlopen ze vervolgens vaak nog een interne bankopleiding. Op termijn willen Welten en UWV in alle 35 arbeidsmarktregio’s onderzoeken of daar geschikte kandidaten zijn.

De eerste twee maanden betaalt UWV de uitkering door, als onderdeel van het leer- en werktraject. Bij gebleken geschiktheid treden ze daarna in dienst, als detacheringskrachten van Welten. Bij een geslaagde plaatsing neemt UWV ook de opleidingskosten voor haar rekening.

Enkel winnaars

“De samenwerking levert alleen maar winnaars op”, is de overtuiging van Ruben Ham, Landelijk Adviseur Werkgeversdiensten sector zakelijke dienstverlening namens UWV. “Allereerst de werkzoekenden natuurlijk. Die krijgen kans op een baan en ontwikkelperspectief. De banken krijgen toegang tot ervaren mensen, die na een opleidingstraject direct aan de slag kunnen. Bij het invullen van die vacatures besparen ze flink wat kosten en ze vergroten hun maatschappelijke relevantie. Welten, tot slot, boort een heel nieuw potentieel aan detacheringskrachten aan. Het succes in de regio Zwolle belooft veel voor de nabije toekomst.

Ook voor UWV is dit een fijne samenwerking. Een van de kerntaken van UWV is om werkgevers te ondersteunen bij het vinden van personeel. Dat gebeurt in samenwerking met gemeentes via WerkgeversServicepunten in de 35 arbeidsregio’s. Deze dienstverlening is voor alle werkgevers toegankelijk.”

Duurzame oplossing

Chris Baelemans blikt verder vooruit. “Iedereen kan voorzien dat deze klus over een tijdje geklaard is. Wij willen dat deze professionals ook op lange termijn perspectief houden op afwisselend en uitdagend werk. Gespecialiseerde fraudeonderzoekers en compliancemensen blijven gewild in de financiële sector, ook na de CDD-hausse.”

Om die reden heeft Dukers & Baelemans een ontwikkeltraject Legal & Compliance uitgewerkt. “Van basis tot zeer specialistisch. Dat traject is er voor onze huidige professionals die stappen willen zetten in deze domeinen, maar ook voor de groep werkzoekenden die we nu klaarstomen voor het CDD-werk. Wij zijn een ontwikkelbedrijf. Bovendien zijn we actief in verschillende domeinen: niet alleen bij banken, maar ook bij verzekeraars, pensioenfondsen en advieskantoren. Die combinatie van doorontwikkeling en een afwisselende werkomgeving biedt mensen toekomstperspectief. Dat is waar wij naar streven: een duurzame oplossing.”

Partners in het CDD-traject

  • UWV verzorgt de uitvoering van werknemersverzekeringen in Nederland en ondersteunt bij arbeidsmarktvraagstukken.
  • Welten is detacheerder voor de financiële sector.
  • Dukers & Baelemans is opleider voor de financiële sector en onderdeel van Welten.
  • De Kunners slaat bruggen tussen ervaren talent en functies waar tekorten zijn en is regisseur van het CDD-traject van UWV en Welten.

Gerelateerde artikelen